eenvoudige recepten

pruimentaart

Interessante links

koffie

cakevorm

eieren

Tarte aux quetches (pruimentaart)

Heerlijke taart met een romige en tegelijk stevige vulling met daarop zachte,frisse pruimen. In plaats van kwetsen kunt u ook andere pruimensoorten gebruiken. Kook deze maar 5 min ze zijn namelijk eerder gaar.

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 gr bloem - 125 gr koude boter of margarine - 1th zout - 2 eierdooiers.

Voor de vulling:
1 kg kwetsen - 300 gr fijne tafelsuiker - 4 eieren - 125 gr gezeefde bloem - 1 1/2 dl room - rasp van 2 citroenen - 0,6 dl eau-de-vie van pruimen - poedersuiker.

Bereidingswijze

Zeef de bloem.
Wrijf boter en bloem met de vingertoppen tot een fijn, kruimelige mengsel. Voeg zout, eierdooiers en 1-2 el ijskoud water toe en kneed alles tot een soepel deeg. Of meng alle ingredienten zonder het water in de keukenmachine tot een soepel deeg.
Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt koel 30 min. rusten. Rol het deeg uit tot een lap van 1/2 cm dikte. Verwarm de oven voor op 220°C.

Halveer en ontpit de pruimen. Breng in een ruime pan 1/2 dl water en 200 gr suiker aan de kook. Laat de suiker oplossen. Leg de pruimen in het suikerwater en kook ze op een laag vuur in 10 min gaar. Bekleed de taartvorm met het deeg. Beleg de vorm met een royale laag bakpapier en vul deze met een hulpvulling van rauwe bonen of rijst. Bak de bodem ongeveer 10 min. in het midden van de oven, verwijder daarna de steunvulling. Klop intussen de eieren en de bloem tot een glad mengsel. Voeg de room, 100 gr suiker, het citroenrasp en de eau de vie toe en klop alles tot een egale massa. Giet de vulling in de vorm en bak de taart in 20-25 min gaar in de oven.

De vulling moet stevig zijn. Schep de pruimen erop. Laat de pruimentaart afkoelen. Strooi als afwerking er wat poedersuiker over.

marmercake

chocoladetaart

marmercake