Pruimentaart met citroen
De zoete, sappige pruimen en de scherpe, frisse citroenvla vormen hier een heerlijke combinatie. Serveer deze taart warm of koud met geklopte slagroom.
Voorbereiding : 30 minuten, plus koelen
Bereiding : 40-45 minuten
Oventemperatuur : 190°C
voor 6-8 personen
Ingrediënten
Deeg: 175 gr bloem – zout – 85 gr boter – 1 eierdooier – 2 el water
Vulling: 50g boter, op kamertemperatuur - 50g fijne kristalsuiker - 50g griesmeel - geraspte schil van 1 citroen - 1 ei, losgeklopt - 750g rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit - 4 el abrikozenjam - geklopte slagroom
Bereidingswijze
1. Doe de bloem in een kom en voeg de boter in kleine stukjes toe. Meng de boter met de vingertoppen helemaal onder de bloem. Voeg de eierdooier toe en meng met een spatel tot het mengsel samenklontert. Voeg water toe om een stevige deeg te krijgen. Laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Voor de vulling: klop boter en suiker tot een luchtig en zacht geheel, Klop griesmeel, citroenschil en ei erdoor, verdeel het mengsel over de taartbodem en leg de gehalveerde pruimen met de buitenkant naar boven erop.
3. Bak de taart 40-45 minuten in een voorverwarmde oven tot het deeg bruin is en de vulling goudbruin en gaar is.
4. Verwarm de jam in een kleine pan en wrijf hem door een zeef boven een kom. Bestrijk de taart met de jam en geef de slagroom er apart bij.